OLEJE a TUKY tentokrát z pohledu "vnitřní" výživy

15.11.2013 13:36

ČLÁNEK:   Po několika dotazech jsem se rozhodla napsat pár svých poznatků  získaných hlavně od p. Hadka k tukům a olejům v potravinářství.

/AROMATERAPIE KAREL HADEK dodává na trh kvalitativně ověřené rostlinné oleje více než vhodné i k vnitřnímu užívání a použití v kuchyni. Nabídku najdete ZDE./

Tuky jsou jednou ze základních živin. Pro výživu a zdraví jsou nezbytné.  V naší stravě se objevují buď získávané z rostlin nebo živočichů.
Rostlinné oleje mají vyšíí obsah nenasycených mastných kyselin, ty je taky dělají tekutými.
Kvalitu rostlinných olejů ovlivňuje jednak kvalita plodiny samotné, jak a kde byla pěstována, ale i další zacházení s ní, včetně způsobu vyzískání oleje.
1/ za studena lisované oleje - ! COLD PRESSED !  nejšetrnější způsob získávání, olej si ponechává vysokou část svých kvalit, výtěžnost je nižší, proto mají vyšší cenu. Oleje lisované za studena jsou výborné do studené kuchyně na dochucování salátů i k přímé konzumaci /mandlový, z vlašských ořechů, olivový, pupalkový brutnákový/.  Oleje lisované za studena nejsou vhodné pro tepelnou úpravu, při tepelném zpracování se nejen snižuje jejich kvalita, ale mohou se z nich uvolňovat i  termolabilní potencionálně nevhodné látky do pokrmů.
2/ oleje lisované za tepla - ztrácejí vlivem vyšších teplot část svých kvalit, ale vyzískává se z plodin větší množství. Cena je tudíž příznivější a protože již prošly teplem, kdy se eventuelně teplotně nestabilní látky již uvolnily, je velmi vhodný do teplé kuchyně na pečení, smažení, atd.  
3/ oleje získávané chemickou extrakcí - !COLD PROCESSED! - ano chemická extrakce probíhá za studena, proto pozor na záměnu s oleji z první skupiny! /což je často záměr, proto je to na obalech psáno anglicky v tomto tvaru, eventuelně na obale není napsán způsob výroby vůbec. Málokdo by si asi vědomě koupil lahev, kde je psáno vyzískáno chemickou extrakcí./  Tento postup je "nejmodernější" a nejziskovější. Chemická látka - organické rozpouštědlo - přidaná k rozdrcené plodině při procesu získávání vytáhne naprosté maximum oleje s sebou ven. Poté se tento tuk odstředí a dál od této chemické látky čistí, ale nikdy se nevyčistí úplně všechno. Vždy nějaké malé množství zůstane v oleji i pro konzumenta. Je to sice v míře, kterou povoluje zákon a při požití oleje vám to nic neudělá....... ale z těla se tyto látky téměř neodbourávají, ukládají se v játrech,  po malinkých dávkách se celoživotně hromadí......... a za nějakou desítku let pravidelné konzumace se to na fungování tělíčka projevit může .....
4/ oleje získávané fyzickou extrakcí za použití suchého ledu,  při tomto způsobu v oleji žádná chemie nezůstává, zpracování je to tudíž něškodné, ale chemická extrakce je díky své ekonomičnosti používanější.

!!! ZTUŽENÉ ROSTLINNÉ TUKY - tzv. MARGARINY -   rostlinné tuky jsou díky svému složení tekuté a aby mohly být namazány na chleba, musí projít "ztužením" což je chemický proces, uměle se do řetězce mastných kyselin přidává vodík - hydrogenace.  Dále se pak obohacují o "látky" které dodají ztuženému tuku barvu a vůni.  Takto upravené tuky získají nejen tuhou konzistenci ale i větší odolnost k oxidaci, tedy žluknutí.  Což splňuje předpoklady potrvinářského průmyslu - dlouhá trvanlivost, navíc dostupnější cena a nenasycené kyseliny....... ale opravdu mají víc výhod než nevýhod?
Další informace o margarinech vám nabízím z knihy  Doba Jedová    ZDE
Živočešné tuky obsahují větší část nasycených mastných kyselin, díky kterým získávájí tuhou konzistenci, ale i větší odolnost k žluknutí.
Jako živočišné tuky jsou používány hlavně sádlo a máslo. Bohužel jsou ve světě  "moderní zdravé výživy" stále neprávem zatracovány.  Takže pro ty co již nepodléhájí  cholesterolové kampani na podporu spotřeby margarinů, je to tuk přijímaný v rozumném množství  také vhodný.    

Nesmím zapomenout jistě známou informaci, že výborným a chutným zdrojem kvalitních tuků je pojídání samotných semen plodin, ořechů,  atd.   Jejich bonusem je i obsah lecitinu, další pro tělo velice důležité látky.  Lecitin je hlavně ve slupkách semen, v získaném oleji ho tedy pak moc nezůstává.  Takže na večerní mlasání doporučuji vlašské ořechy, dýňová semínka, slunečnici,.......

 

ZODPOVĚDNOST ZA TO, CO JÍME, MÁME KAŽDÝ  SÁM ZA SEBE. Pokud Vám výše zmíněné informace pomohou v rozhodování, má snaha splnila svůj účel. Přeji dobrou chuť s chutnými oleji........