JARO - element DŘEVO a OČISTA JATER A ŽLUČNÍKU

20.03.2014 00:00


Tak tu máme krásně rychle další krásné jaro. Tak nasbírejte energii a užijte ji k vlasnímu růstu a rozkvětu...... :o)

Jaro patří dle TČM k elementu DŘEVA.

DŘEVO symbolizuje růst a výstavbu substance.
Jaro bylo tedy nejvhodnějším obdobím k tělesné očistě a podpoře energetických drah jater a žlučníku, které jsou k tomuto elementu přiřazeny.

JÁTRA v těle jsou velkou laboratoří na čištění krve. Když je zatěžujeme nevhodnou stravou, nočním jídlem, alkoholem, ztěžujeme jim jejich práci. Játra pracují hlavně v noci, když spíme. Musí pročistit všechno, co jsme jim během dne nastřádali. Uskladňují ducha, proto mají úzký vztah k emocím. Snaží se zajistit jejich volný průchod směrem dovnitř a ven.  Vyjadřují náš vztah ke světu, jak dovedeme milovat, tolerovat, ustupovat a je-li třeba jít za naplňováním životních úkolů.  Vlastní emocí jater je hněv.

ŽLUČNÍK  je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která vzniká v játrech. Vyjadřuje naši spokojenost se světem. Jeho stav ukazuje, zda dokážeme vnímat život s láskou a tolerancí, nebo jestli se často rozčilujeme a užíráme uvnitř. Příčinou jeho nemocí je vztek a nespokojenost.

Smyslem přiřazeným k dráze jater a žlučníku je ZRAK, indikátorem OČI, stav jater má také vliv na ŠLACHY a VAZY.

Pigmentové skvrny, tzv. stařecké skvrny na různých místech pokožky mohou být známkou přetížení jater.

Stejně tak si zaslouží játra zvýšenou pozornost při: zežloutlé a trudovité pokožce, při ekzémech a lupénce, při problémech se zrakem, při vypadávání vlasů v oblasti temene hlavy, při problémech s kyčlemi a s bolestí kolene zevnitř.

Kdo nemůže usnout v noci mezi 1-3 hodinou ranní nebo se v této době často budí, měl by rychle uvažovat o regeneraci jater.

DOMÁCÍ OČISTA JATER A ŽLUČNÍKU

níže uvádím odkaz na  video s návodem na domácí očistu jater a žlučníku. Osobně jsem vyzkoušela.  Tento postup je jednou z očistných technik, které jsou zmiňovány v různých knihách s tématikou indické, čínské a ruské přírodní medicíny.

Dva až tři dny před plánovanou očistou je lepší jíst lehčí stravu, vynechat masné a mléčné potraviny. V den očisty během dopoledne se doporučuje popíjet do 2 hodin jablečnou šťávu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7IYvhfhSvaA


MERIDIÁN JATER      


MERIDIÁN ŽLUČNÍKU