Srovnání moderní a přírodní medicíny

06.03.2012 14:40

ČLÁNEK:

Abychom se úspěšně a efektivně mohli léčit a zbavit se svých bolestí a problému, musíme vědět, jakou cestou se dát, abychom došli co nejdříve k cíli. Většina lidí nemá dostatečné informace, a proto hledá, zkouší. Mnohdy záleží na štěstí, na jak dobrého léčitele či lékaře narazí. Každá léčebná metoda má své výhody i nedostatky. Je dobré si je uvědomit, využít jejich předností a vyvarovat se chyb při léčbě. Vyvarovat se léčby, která nevede k návratu zdraví.

Moderní medicína je velmi efektivní a vynikající v léčbě akutních nemocí. Lékařská věda vynalezla účinné metody a prostředky na nemoci, na které se dříve běžně umíralo, jako například cukrovka, astma, alergické šoky a další. Určitě bychom nebyli úspěšní při léčbě prasklého slepého střeva pitím čajů a přikládáním obkladu. Pokud jsme těžce nemocní nebo umírá naše dítě, chceme, aby byla léčba úspěšná a rychlá a je jedno, jakým způsobem. Proto musíme složit hold lékařům a vědeckému výzkumu, díky kterému posouvají možnosti léčby dříve smrtelných chorob.

Važme si našich lékařů, ale neuctívejme je jako bohy! To, co řekne pan doktor, nemusí být pravda. I lékaři mají jen omezené znalosti a neznají všechny možnosti a způsoby léčby. Znají jen to, co se naučili ve škole. A navíc můžou léčit jen způsobem, který je dán zákonem. Můžou léčit pouze pomocí chemikálií, léku. Bohužel, lékaři navíc nejsou adekvátně finančně ohodnoceni a to muže vést i ke korupci. V praktické medicíně, se kterou se denně setkáváme, je stále znatelnější vliv farmaceutického průmyslu. Jeho chamtivost a mamon. Věřím, že většina lékařů má opravdu snahu a touhou pomoci, ale velmi dobrá reklama a vymývání mozku ovlivňuje nejen pacienty, ale i lékaře. Ti pak mnohdy v dobré víře (věřím, že opravdu jen někteří cíleně ze zištných důvodu) předepisují velké množství léků, a mnohdy drahých léků.

Máme strach ze smrti, a proto je to výnosný obchod. Obchod se strachem. Farmakoprůmysl, stejně jako jakékoli jiné podnikaní, má prvotně na zřeteli zisk a stálé zvyšování svých příjmů. Proto je žádoucí, aby pacienti, odběratelé, kupovali co nejvíce co nejdražších drog.

Úmyslně jsem použil lékárenský termín pro účinné látky v lécích, ale princip je stejný jako u narkotik. Zajistit si co nejvíce stálých, dlouholetých odběratelů. Proste je v jejich zájmu, aby pacienti měli chronické, dlouhodobé obtíže. Jediná rada zní: Pokud jste se nevyléčili moderní medicínou do několika měsíců, najdete si jinou, alternativní léčbu, která bude účinnější. Moderní medicína je prostě žalostně neúspěšná při léčbě chronických nemocí. Umí jen vykompenzovat příznaky (odstranit bolest), a tím odsouvat řešení problému na později. Nevyléčí, nedoléčí. 

Celostní medicína (TCM, Ajurvéda, Homeopatie, Aromaterapie atd.) má naopak velmi dobré výsledky při léčbě chronických obtíží. Celostní medicína, oproti moderní medicíně, se nezabývá jednotlivými nemocemi, ale harmonizací celého organizmu a zdravím. Díky tisíciletému analytickému výzkumu se nalezly nejúčinnější metody k vyladění a navrácení správné činnosti těla. To znamená, že tyto léčebné metody jsou si plně vědomy skutečnosti, že žádné léky a léčebné postupy neléčí! Jsou jen pomocnými prostředky ke stimulaci samo léčebných procesů těla. Tělo je velmi dokonalý stroj. Samo se dokáže opravit. Regenerovat. Musí mít ale k této činnosti čas! Proto klade velký důraz na prevenci. Když jsme zdraví, nedostaneme nemoc, a tak ji ani nemusíme léčit.

 

Tradiční čínská medicína formulovala tri hlavní pilíře zdraví

První pilíř je zdravá psychika – nejdůležitější je mít v pořádku nervy. Žádný stres, být v pohodě a užívat si života. Vychutnávat si ho. A proč jsou nervy nejdůležitější? Určitě si všichni pamatujeme, co nám dělal žaludek, když jsme měli strach před nějakou zkouškou. Břicho jsme měli stáhnuté od strachu, neměli jsme chuť na žádné jídlo. A když jsme něco snědli, bylo nám špatně. Jídlo se špatně trávilo. Zkyslo. I kdyby bylo jídlo sebelepší a naše tělo fungovalo sebelépe, naše emoce, nervy nás ovlivní natolik, že pokud v tomto stresu budeme příliš dlouho, vzniknou časem žaludeční, vředy, střevní záněty, překyselení a živiny z jídla se nebudou vstřebávat. Prostě onemocníme a bude nám stále hůř.

Druhý pilíř je zdravé tělo – udržujeme co nejlepší výkonnost všech orgánu, aby správně plnily své úkoly a činnosti pro správný chod celého těla. (Fyzioterapie, cvičení, masáže, akupunktura…)

Třetí pilíř je správná výživa – jídlo může být pro naše tělo jed, nebo lék. V dnešní době jíme především „chutné“, nezdravé potraviny. Přejídáme se. Jíme rychle a ve stresu. A po nějaké době, postupně, je nám hůř a hůř. Cítíme se unavení a otrávení. Jsme otráveni! 

 

------- část článku uveřejněného v časopise Aromaterapie Karel Hadek 1/2012 ------- celý článek najdete ZDE